Wednesday, January 1, 2014

Pulut Kuning & Rendang Daging

Happy New Year!! 
Selamat Datang 2014!!.. :D

"Semoga tahun ini dipermudahkan urusan kita semua 
dan mencapai keberkatan Ilahi atas semua yang kita"

Hari ni tetiba rasa nak masak "Pulut Kuning & Rendang Daging". Walaupun brg tak berapa nak cukup tapi semangat melebihi segalanya.. Hehe 

Senang banget!.. Jom cuba..

Sendiri Punya Gambar
Pulut Kuning
 - Rendam beras pulut yang telah dibersihkan bersama kunyit dan asam keping.. Biarkan 1-2 jam dan kukus.. Lepas 8-10 minit keluarkan dan gaul dengan santan yang telah dicampurkan dengan garam.. Ulang kali kedua jika SUKA.. :)

Rendang Daging
 - Panaskan minyak dan tumis rempah 4 beradik.. Pastu masukkan bawang putih, bawang kecil dan halia yang dihiris jugak serai.. Naik bau jer masukkan rempah kari yang telah digaul bersama cili kering/cili api (ikut tahap kepedasan anda).. Garingkan rempah sebelum masukkan daging dan sedikit air untuk lembutkan daging.. Bila daging dah lembut masukkan santan hingga tahap tertutup daging dan garam secukup rasa.. Nak kering masukkan pula kerisik & Gaul sampai kering.. (Cara N9) 

Malam-malam makan ni mmg terbaek lah.. Tips-2 naikkan berat badan.. 
P/S: Masye, amalkan setiap hari ye.. :)

No comments:

Post a Comment